kies voor een duurzaam herstel

{

De 6 beste artsen voor een duurzaam herstel uit burn-out? Dat zijn de natuur, slaap en rust, beweging, pure voeding, water en anders/gezond leren denken en omgaan met stress!

De garantie voor een duurzaam herstel uit burn-out is een
gespecialiseerde stress- en burn-out begeleider die holistische werkt (kijkt naar het geheel) op die 6 werkgebieden.

fase 1: analyse

Je krijgt van je burn-out begeleider de belangrijkste informatie over wat stress doet met je lichaam, je hoofd, je emoties en je gedrag bij burn-out. Basisinformatie, want kamp je met burn-out? Dan is je denkend brein (tijdelijk) uitgeschakeld (je oerbrein is de baas) en onthoud je maar beperkte informatie.

Je burn-out begeleider luistert naar je klachten en naar de stressoren die jouw burn-out veroorzaakten. En daarvoor bestaat geen algemene definitie. De klachten en stressoren die jij ervaart zijn uniek. Natuurlijk zijn er wel veel overeenkomsten tussen lotgenoten.

Daarnaast onderzoekt je begeleider samen met jou wat jij denkt, voelt en doet in stress situaties. Dat schrijf je op in een persoonlijk stressdagboek.

Het is belangrijk om grondig te analyseren waarvan jij energie krijgt, en waaraan jij energie verliest.

fase 2: conditie

​​Samen met je burn-out begeleider ga je op zoek naar je persoonlijke rustgevers. Je leert die bewust in te zetten om te ontspannen. Ontspannen betekent voor iedereen iets anders, dus zorg ervoor dat je goed weet welke ontspanning bij jou past. Je leert weer voelen, waardoor je je lichaamssignalen beter herkent. Op basis daarvan leer je je grenzen aangeven.

In het begin van je burn-out (meestal de eerste 3 maanden) is ontspanning in de vorm van liggen, zitten of enkel rusten niet aangewezen. Waarom niet? Je lichaam vraagt om beweging zodat de spanning je lijf op een natuurlijke manier kan verlaten. Kies voor wandelen (volgens je beschikbare energieniveau) in de natuur. Dat heeft een weldoende werking op je lichaam én je brein! Doe eenvoudige oefeningen uit Natuurcoaching. Die ontladen en prikkelen tegelijkertijd op een zachte manier je denkend brein. Zo herstel je stapsgewijs de verbindingen tussen je oerbrein en je denkende brein, en schakel je woede- en angstgevoelens langzaam maar zeker uit.

Ook pak je je energielekken (draaglast) aan, en activeer je je energie- en rustgevers (draagkracht). Zo leer je hoe je zelf zorgt voor balans in je leven.

Je krijgt advies over gezond slapen. Bijvoorbeeld met een persoonlijk avondritueel. Zo geef je je lichaam het signaal dat jouw slaaptijd eraan komt. Combineer dit naar hartenlust met aromatherapie. Wist je dat je neus rechtstreeks – als enige zintuig – rechtstreeks is aangesloten op je denkend brein? Tijdens je slaap zijn belangrijke herstelprocessen voor je brein actief. Correct advies hierover is dus uiterst belangrijk!

Pas ook zeker je voeding aan. Bouw bijvoorbeeld koffie en suikers sterk af. Ze misleiden je lichaam én brein waardoor je zelf je herstel vertraagt. Kies ervoor om jezelf te voeden in plaats van te vullen.

fase 3: cognitie

Ken je RET: rationele emotieve training of therapie? Dat is een krachtige techniek waardoor je op korte termijn anders en gezonder leert denken en omgaan met stress (cognitieve gedragstherapie / positieve psychologie).

Dat betekent niet dat je continue of alleen maar positief moet denken. RET stelt alle stressprikkels in vraag en toetst af wat realistisch is. De training daagt praktijkproblemen uit op een ontspannen, doeltreffende en praktische manier. Ze focust op oplossingen zonder de problemen zelf te ontzien.

Je burn-out begeleider kijkt samen met jou naar je gewoonlijke (re)acties op energievreters en stress, en leert je hoe je die ombuigt. Je leert zelf gezonde keuzes te maken over hoe je reageert op stress en hoe je het reguleert. Met een speciale techniek buig je je belemmerende overtuigingen om in overtuigingen die je helpen om je nieuwe IK neer te zetten.

Je maakt kennis met jouw voorkeursemotie bij gebeurtenissen die je stress bezorgen. Zo leer je hoe je vanuit je eigen gedachten een andere emotie kan kiest. Die leidt automatisch tot een gezondere actie, zodat je zelf de kans vergroot om je behoefte in te vullen.

Combineer je dit alles met technieken uit fase 2 (conditie)? Dan praat je niet alleen met iemand die naar je luistert maar zet je tegelijkertijd jezelf letterlijk en figuurlijk in beweging. Vraag je burn-out begeleider of hij/zij werkt met doe- en bewegingssessies. Je plukt er de vruchten van op meerdere vlakken!

fase 4: effectief functioneren

Samen met je burn-out begeleider kijk je naar je persoonlijke talenten en krachten vanuit je eigen succesverhalen, drijfveren,  zelfvertrouwen en persoonlijke doelen.

Je leert problemen in jouw specifieke context (werk of privé) anders op te lossen. Samen ga je op onderzoek naar wat je in je eigen functioneren én in je omgeving wil en kan veranderen.

Je ontwikkelt of versterkt een assertieve, zelfzekere ingesteldheid zodat je krachtig met je 2 voeten in de wereld staat en niet bij de eerstvolgende wind wordt weggeblazen.

Ben je niet aan het werk? Dan krijg je een grondig plan van aanpak om je voor te bereiden op je terugkeer naar de werkvloer.

fase 5: sociaal functioneren

Je gaat aan de slag met rollen en functies die je opneemt en hoe jij je gedraagt tussen anderen.

Je leert wat het effect is van jouw gedrag op jezelf én je omgeving. En je leert bij te sturen zodat je eigen behoeften en doelen niet (meer) aan de kant worden gezet.

Je leert eigen doelen te stellen en je grenzen te bewaken, en om minder afhankelijk te zijn van externe waardering.

Je leert plaats maken voor gezond kijken naar jezelf en anderen, en minder te oordelen.

fase 6: stabiliseren

Een gespecialiseerd burn-out begeleider stuurt je nooit terug “het veld in” zonder tips om alert te blijven en terugval te voorkomen.

Een terugkomsessie na een periode van 3 tot 6 maanden activiteit maakt deel uit van het traject.

Een burn-out begeleider mag nooit langdurige afhankelijkheid creëren of een contract voor een lange periode voorstellen. Stelt iemand jou een langdurend traject (>6 maanden) voor voor een “zuivere” burn-out? Dan stel je best een paar kritische vragen.

Een professionele burn-out begeleider moedigt je aan op eigen benen te staan en helpt jouw hart en brein om elkaar (opnieuw) te vinden.

viki broes